<> blijf op de hoogte

naam:

email:

captcha
code:

Bedankt

2014

Correspondenten 2014

Negen correspondenten dienen ieder vijf kunstenaars in voor de longlist van The Vincent Award. Uit deze longlist kiest de jury van The Vincent Award vervolgens vijf genomineerden. Voor The Vincent Award 2014 zijn de correspondenten:

Fabio Cavallucci POL

Directeur The Centre for Contemporary Art, Ujazdowski Castle, Warschau

Adam Szymczyk POL/ DEU

Artistiek directeur Documenta 14

Nataša Petrešin Bachelez FRA

Onafhankelijk curator

Mirjam Varadinis CHE

Curator Kunsthaus Zürich

Holger Liebs DEU

Hoofdredacteur Monopol Magazin für Kunst und Leben

Tom Morton ENG

Onafhankelijk curator

WHW (What How, for Whom) HRV

Curatorencollectief uit Zagreb

Xander Karskens NLD

Curator De Hallen, Haarlem

Nicolaus Schafhausen AUT

Directeur Kunsthalle Wien

Jury 2014

De internationale jury van The Vincent Award 2014 bestaat uit:

Benno Tempel, voorzitter

Benno Tempel, voorzitter NLD

Benno Tempel is sinds 2009 directeur van het Gemeentemuseum Den Haag; en ook van Fotomuseum den Haag, GEM. Museum voor Actuele Kunst en Escher in het Paleis. Tevens zit hij in het bestuur van De Appel Arts Centre Amsterdam; en was hij in 2014 en 2015 juryvoorzitter van de Nederlandse Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst. Eerder was hij conservator tentoonstellingen bij het Van Gogh Museum, Amsterdam en de Kunsthal, Rotterdam en werkzaam voor onder andere het Rijksmuseum.

Stephan Berg

Stephan Berg DEU

Stephan Berg is conservator en sinds 2008 directeur van Kunstmuseum Bonn. Daar organiseerde hij onder andere tentoonstellingen over het werk van Nedko Solakov, Julian Rosefeldt, Franz Ackermann, Erwin Wurm en Albert Oehlen. Van 2001 tot en met 2008 was Berg directeur van Kunstverein Hannover; en publiceerde hij veelvuldig over hedendaagse kunst. Ook schreef hij diverse artikelen over hedendaagse kunst voor media als Frankfurter Allgemeine Zeitung en Kunstforum.

Isabel Carlos

Isabel Carlos PRT

Isabel Carlos is sinds 2009 directeur van Centro del Art Moderna, Gulbekian Foundation in Lissabon. Sinds 1991 is zij actief als kunstcriticus en adviseerde onder andere Lissabon 94 (Lissabon Culturele Hoofdstad) op het gebied van tentoonstellingen en organiseerde de Portugese tentoonstelling op de Biënnale van Venetië in 2001 en de São Paulo Biënnale van 1996 en 1998. In 2003 was zij tevens jurylid van de Biënnale van Venetië, artistiek directeur van de Sydney Biënnale 2004, curator van het Portugese paviljoen op de Biënnale van Venetië 2005 en curator van de 9de Sharjah Biënnale in de Verenigde Arabische Emiraten (2009).

Anda Rottenberg

Anda Rottenberg POL

Anda Rottenberg is een Poolse kunsthistorica, -criticus, schrijfster, onafhankelijk conservator en voormalig directeur van de Zachęta National Gallery of Art. Zij is tevens lid van de International Association of Art Critics (AICA) en International “Manifesta” Foundation.

Anita Zabludowicz

Anita Zabludowicz ENG

Anita Zabludowicz studeerde Fine Art & History, Arts & Technology en later Modern Art & Auctioneering bij Christies en was vele jaren actief als projectmanager in interieurarchitectuur. Samen met haar echtgenoot initieert zij diverse filantropische activiteiten in de kunst; en richtte begin jaren negentig de Zabludowicz Collectie op om het werk van opkomende hedendaagse kunstenaars te verzamelen en hun filantropische activiteiten te ondersteunen. In 2007 openden zij tevens een tentoonstellingsruimte in Londen.

Shortlist 2014

Pierre Huyghe

Pierre Huyghe FRA

Pierre Huyghe (1962) woont en werkt in Parijs en New York, en studeerde aan de Ecole nationale supérieure des Arts Décoratifs. Hij heeft al diverse prijzen gewonnen, waaronder een DAAD in Berlijn (1999-2000), de Hugo Boss Prize van het Guggenheim Museum (2002), de Contemporary Artist Award van het Smithsonian Museum (2010) en de Roswitha Haftmann Award (2013). Huyghe heeft solotentoonstellingen gehad in onder meer het Van Abbemuseum, Eindhoven (2001), het Guggenheim Museum en DIA Center for the Arts, New York (2003), Castello di Rivoli Museum d’Arte Contemporanea, Turijn (2004), Tate Modern, Londen (2006), Museo Nacional Centro de Art Reina Sofia, Madrid (2010), Centre Pompidou, Parijs (2013-2014) en Museum Ludwig, Keulen (2014).

www.mariangoodman.com/artists/pierre-huyghe

Manfred Pernice

Manfred Pernice DEU

Manfred Pernice (1963, Hildesheim, Duitsland) woont en werkt in Berlijn. Hij studeerde grafiek en beeldhouwkunst in Braunschweig en aan de Hogeschool voor de Kunsten in Berlijn. Grote solotentoonstellingen van hem waren te zien in onder meer Portikus, Frankfurt am Main (2000), Kunsthalle, Zürich (2000), Witte de With, Rotterdam (2000), Museum Ludwig, Keulen (2007), Modern Art, Oxford (2010), Secession, Wenen (2010), S.M.A.K. – Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, Gent (2011), Institut d’Art contemporain, Villeurbanne (2013) en Haus der Kunst, München (2013).

www.antonkerngallery.com/artist/manfred-pernice/#/untitled-model
www.regenprojects.com/artists/manfred-pernice

Willem de Rooij

Willem de Rooij NLD

Willem de Rooij (1969) woont en werkt in Berlijn. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en beeldende kunst aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksakademie in Amsterdam. De Rooij ontving de Bâloise Art Prize in 2000, een Robert Fulton-fellowship aan de Harvard Universiteit in 2004 en een DAAD Stipendium in 2006-2007. Hij vertegenwoordigde Nederland op de Biënnale van Venetië in 2005 en is sinds 2006 docent beeldende kunst aan de Städelschule in Frankfurt am Main. Belangrijke solotentoonstellingen vonden plaats in ICA, Londen (2002), Kunsthalle Zürich (2004), K21, Düsseldorf (2007), Museo d’Arte Moderna di Bologna (2008), Neue Nationalgalerie, Berlijn (2010), Kunstverein München (2012) en Jewish Museum, New York (2014).

Anri Sala

Anri Sala ALB/ FRA

Anri Sala (1974) woont en werkt in Berlijn. Hij studeerde schilderkunst aan de nationale kunstacademie in Tirana en film aan Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, Tourcoing. In 2001 won hij de Young Artist Prize van La Biennale di Venezia en in 2011 de Absolut Art Award. Recente solotentoonstellingen van Sala vonden onder andere plaats in de Serpentine Gallery in Londen (2011), Japan National Museum of Art, Osaka (2011), Museum of Contemporary Art, Detroit (2012), Irish Museum of Modern Art, Dublin (2012) en Palazzo Grassi Teatrino, La Biennale di Venezia (2013).

www.hauserwirth.com/artists/26/anri-sala/images-clips/
www.mariangoodman.com/artists/anri-sala/

Gillian Wearing

Gillian Wearing ENG

Gillian Wearing (1963) woont en werkt in Londen. Ze studeerde aan Chelsea School of Art en Goldsmith’s College in Londen. In 1997 won ze de Turner Prize, en in 2007 werd ze benoemd tot Royal Academician. Wearing heeft solotentoonstellingen gehad in onder meer de Serpentine Gallery in Londen (2000), Museum of Contemporary Art Chicago (2002), ICA, Philadelphia (2003), Frans Hals Museum, Haarlem (2004), Ikon Gallery, Birmingham (2006), K20 Grabbeplatz, Düsseldorf (2012), Whitechapel Art Gallery, Londen (2012) en het Museum Brandhorst in München (2013).

www.maureenpaley.com/artists/gillian-wearing
www.tanyabonakdargallery.com/artists/gillian-wearing/series-photography-and-video

Tentoonstelling 2014

The Vincent Award 2014 toont de top van de Europese hedendaagse kunst.

Het Gemeentemuseum Den Haag presenteert in de tentoonstelling The Vincent Award 2014 met trots het werk van de vijf genomineerden voor The Vincent Award. Van de volgende vijf genomineerde kunstenaars is werk te zien: Pierre Huyghe, Manfred Pernice, Willem de Rooij, Anri Sala en Gillian Wearing. Zij maken nieuw werk voor deze tentoonstelling. Werk van deze kunstenaars is zelden te zien in Nederland en van 6 september 2014 t/m 1 februari 2015 tentoongesteld in het GEM, Museum voor Actuele Kunst.

Het werk van de kunstenaars is zeer divers en van uitmuntende kwaliteit en laat zien dat Europese kunstenaars ook in de geglobaliseerde samenleving nog altijd niet aan kracht en invloed hebben ingeboet. De tentoonstelling toont zowel nieuw als bestaand werk.

Willem de Rooij maakte een nieuwe installatie, waarin het schilderij Vuurtoren bij Westkapelle van Piet Mondriaan, uit de collectie van het Gemeentemuseum, centraal staat. De Rooij plaatst het schilderij in de audio-installatie Ilulissat, een collage van opnamen van het gehuil van de duizenden Groenlandse sledehonden. Anri Sala voegde drie werken samen in één nieuwe (audiovisuele) installatie. Hierin gaan verschillende vertolkingen van Should I stay or should I go? van de punkband The Clash en twee films die zich afspelen in een verlaten modernistisch cultuurcentrum en het Plein van de Drie Culturen in Mexico-stad, een dialoog aan. Manfred Pernice maakte plateau_Cassette (Fontainebleau) en nodigt de bezoeker uit het bouwwerk als een podium te betreden. Hierdoor is de bezoeker onderdeel van het architectonische landschap. Pierre Huyghe toont A Way in Untilled, een ‘natuurfilm zonder de voiceover van David Attenborough’, waarin hij speelt met fictie en werkelijkheid. Gillian Wearing presenteert een deel van haar fotografisch oeuvre, waaronder een nieuw werk uit 2014, en een sculptuur. Tevens wordt haar indrukwekkende film BULLY getoond.

Awardshow 2014

Op 21 november maakte het Gemeentemuseum Den Haag tijdens een prestigieuze award show bekend wie de winnaar van The Vincent Award 2014 werd. Genomineerd waren Pierre Huyghe (Frankrijk), Manfred Pernice (Duitsland), Willem de Rooij (Nederland), Anri Sala (Albanië/ Frankrijk) en Gillian Wearing (Verenigd Koninkrijk). The Vincent Award is een van de grootste internationale prijzen voor hedendaagse kunst en een aanmoedigingsprijs voor een mid career kunstenaar met een grote invloed op de ontwikkeling van de hedendaagse kunst. In aanwezigheid van de kunstenaars en representanten van de internationale kunstwereld werd bekend dat de kunstenaar Anri Sala de geldprijs van €50.000 won. Eerder wonnen Deimantas Narkevičius, Wilhelm Sasnal, Pawel Althamer, Neo Rauch en Eija-Liisa Ahtila.

Voorjaar 2014 maakte de Europese jury de shortlist van kunstenaars bekend. Deze lijst liet zien dat Europese kunstenaars ook in de geglobaliseerde samenleving nog altijd niet aan kracht en invloed hebben ingeboet. De (inter)nationale pers was dan ook vol lof. “Ook dit jaar is de shortlist van kunstenaars er een om in te lijsten,” aldus de Volkskrant. NRC Handelsblad: “Het spelersveld is ook dit jaar weer sterk.” The Guardian en Artlyst zetten vooral in op de Britse Gillian Wearing. Tijdens een exclusieve award show in het Gemeentemuseum werd bekend wie de prijs had gewonnen. De award show werd geopend door juryvoorzitter Benno Tempel en dhr. Ahmet Uzumcü, directeur-generaal van OPCW (Nobelprijs voor de Vrede 2013). Tevens vond er een optreden plaats van de Braziliaans-Nederlandse choreograaf Samir Calixto, winnaar van de BNG Bank Excellent Talent Dans Award.

Winnaar 2014

Op 21 november 2014 werd bekend dat de Frans-Albanese kunstenaar Anri Sala de winnaar is van The Vincent Award 2014. Benno Tempel, voorzitter van de internationale jury: “Sala is er het best in geslaagd een installatie te maken waarin de toeschouwer constant wordt uitgedaagd door beeld, geluid en beweging. Hij toont ons het idee van voorbije ideologieën en de kansen die dit in de toekomst biedt op een individueel niveau. Zijn werk is poëtisch en conceptueel tegelijk.” Anri Sala wint een geldprijs van € 50.000, die hij vrij mag besteden.

Anri Sala (1974, Tirana, Albanië) interesseert zich voor breukmomenten in de geschiedenis die de status quo verstoren en herschikken. Zo’n moment biedt volgens hem tijd en ruimte voor nieuwe kansen. In zijn vroege werken refereert Sala aan zijn persoonlijke ervaringen met sociale en politieke veranderingen in Albanië na de val van het communistische regime in 1991. Ook in later werk blijven geschiedenis, herinnering en verandering terugkerende thema’s in zijn werk. Sala werkt vooral met film en video.

Voor The Vincent Award 2014 heeft Sala drie werken samengebracht in een installatie. In de films ‘Le Clash’ en ‘Tlatelolco Clash’ neemt hij ons mee naar een verlaten modernistisch cultuurcentrum en plekken rond het Plein van de Drie Culturen in Tlatelolco (Mexico-stad). Deze locaties staan symbool voor het falen van een ‘Grote Ideologie’. Tegelijk horen we verschillende vertolkingen van de bekende song ‘Should I stay or should I go?’ van punkband The Clash. In de film ‘Le Clash’ klinkt een vloeiende melodie, afwisselend op een draaiorgel en een muziekdoos. In ‘Tlatelolco Clash’ horen we het lied opnieuw, maar nu in fragmenten, doordat verschillende bespelers steeds een enkel geperforeerd muziekblad door het draaiorgel voeren. Elke speler bedient het draaiorgel in zijn eigen ritme en tempo, waardoor interpretaties van het lied ontstaan. Het werk ‘Doldrum’ – een verwijzing naar een windstil gebied in de Atlantische Oceaan dat zeilschepen dagen tot weken gevangen kan houden – verbindt de twee films. Het instrument wordt door de onhoorbaar lage geluidsfrequenties van de soundtracks van de films automatisch in beweging gebracht.

Image Image Image
dummy