<> blijf op de hoogte

naam:

email:

captcha
code:

Bedankt

De prijs

The Vincent Van Gogh Biennial Award for Contemporary Art in Europe – kortweg The Vincent Award – is een van de belangrijkste prijzen voor hedendaagse kunst ter wereld. De prijs eert een mid-career kunstenaar die in Europa werkt of woont en een aanzienlijke invloed heeft op de ontwikkeling van de internationale beeldende kunst. Winnaars van The Vincent Award zijn inmiddels bekende kunstenaars die wereldwijd exposeren in belangrijke internationale musea. Eija-Liisa Ahtila (2000), Neo Rauch (2002), Pawel Althamer (2004), Wilhelm Sasnal (2006), Deimantas Narkevičius (2008) en Anri Sala (2014) mochten de prijs reeds in ontvangst nemen.

De prijs wordt tweejaarlijks en sinds 2014 uitgereikt in het Gemeentemuseum Den Haag. Een internationale jury onder voorzitterschap van directeur Benno Tempel krijgt van een groep Europese correspondenten een longlist van kunstenaars aangereikt. Uit deze longlist kiest de jury vijf kunstenaars. Zij maken een kunstwerk of installatie voor de tentoonstelling The Vincent Award, te zien in de annex voor hedendaagse kunst van het Gemeentemuseum: GEM. Museum voor Actuele Kunst. Tijdens een grote award show in het Gemeentemuseum reikt de jury de prijs van € 50.000 uit aan de winnaar. De winnaar mag deze prijs vrij besteden.

Aan The Vincent Award is de Monique Zajfen Collection gekoppeld. De Monique Zajfen Collection is een van de belangrijkste Nederlandse privécollecties van hedendaagse kunst en bevat werk van de winnaars van The Vincent Award en van kunstenaars als Marlene Dumas, Luc Tuymans, Thomas Schütte en Stephan Balkenhol. Het Gemeentemuseum heeft deze collectie in langdurige bruikleen gekregen en maakt tentoonstellingen uit deze en de eigen collectie in een speciale ruimte in het Gemeentemuseum: The Vincent Award Room.

Internationaal is The Vincent Award een van de grootste prijzen voor hedendaagse kunst. Het werk van de winnaars reflecteert recente ontwikkelingen in de internationale kunstwereld. De genomineerden waren bijvoorbeeld eerst voornamelijk afkomstig uit Oost-Europa. Een direct gevolg van het verdwijnen van het IJzeren Gordijn en de dynamiek die dat in Oost-Europese kunstwereld teweeg bracht. In 2014 kwamen alle genomineerden juist weer uit West-Europa. In die zin legt The Vincent Award elke twee jaar de vinger aan de pols van de internationale hedendaagse kunst. Ook verbindt de prijs de Nederlandse kunstwereld met het internationale speelveld.

The Vincent Award is in 2000 opgericht door De Broere Foundation, ter nagedachtenis aan Monique Zajfen, een geliefde vriendin van de Broere-familie en voormalig eigenaar van Galerie 121 in Antwerpen. Haar betrokkenheid bij en passie voor de hedendaagse kunst inspireerde de Broere Foundation tot deze prijs en de wens talentvolle kunstenaars uit Europa te stimuleren. The Vincent Award ondersteunt niet alleen Europees talent, maar wil ook de communicatie in een vrij, verenigd en vreedzaam Europa bevorderen.

Logo_BroereFoundation Logo_denhaag

Image Image Image
dummy