<> blijf op de hoogte

naam:

email:

captcha
code:

Bedankt

Gemeentemuseum

Gemeentemuseum

The Vincent Award wordt sinds 2014 ‘gehost’ door het Gemeentemuseum Den Haag. Het museum heeft de aan de prijs gekoppelde Monique Zajfen Collectie in langdurige bruikleen en presenteert twee keer per jaar een selectie uit deze collectie in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte: The Vincent Award Room. Tweejaarlijks organiseert het museum The Vincent Award. Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum, is voorzitter van de internationale jury. Werk van de vijf genomineerde kunstenaars is te zien in een gelijknamige tentoonstelling in de annex voor hedendaagse kunst van het museum: GEM. Museum voor Actuele Kunst. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens een grootse internationale award show in het Gemeentemuseum.

Het Gemeentemuseum Den Haag is een van de grootste kunstmusea van Nederland en heeft een uitmuntende collectie moderne en hedendaagse kunst, mode en kunstnijverheid. Het museum is gevestigd in het laatste meesterwerk en adembenemende museumgebouw van de architect H.P. Berlage. Het museum is een van de eerste moderne museumgebouwen ter wereld en ontworpen als een totaalkunstwerk. Overal in het museum schijnt natuurlijk daglicht, delen van het museum zijn rijk gedecoreerd, alle maatvoering is een veelvoud van 11 cm en de afwisselende zalen, gangen en kabinetten geven het gebouw een zeer persoonlijke maatvoering. Het gebouw ademt, kent een universele schoonheid en is een ervaring op zich is. Beroemde kunstenaars als Sol LeWitt namen de vele indrukwekkende muurschilderingen voor rekening. Het museum heeft daarnaast een aparte presentatieruimte voor hedendaagse kunst en fotografie in het naastgelegen paviljoen, respectievelijk GEM. Museum voor Actuele Kunst en Fotografiemuseum Den Haag.

Het Gemeentemuseum heeft een collectie van internationaal topniveau, bestaande uit (klassiek) moderne en hedendaagse kunst, fotografie, mode en oude en moderne kunstnijverheid. De collectie moderne kunst kent vele hoogtepunten, zoals werk van Claude Monet, Vincent Van Gogh, Pablo Picasso, Wassily Kandinsky, Louise Bourgeois en Francis Bacon. Het museum beheert bovendien de grootste collectie Mondriaans ter wereld en is met 300 Mondriaans, een Mondriaan restauratieatelier en doorlopend onderzoek naar het werk en leven van Piet Mondriaan het internationale expertisecentrum voor deze pionier van de moderne kunst. Het museum maakt wereldwijd vele tentoonstellingen over de wereldberoemde abstracte kunstenaar mogelijk, waardoor nog altijd vele hedendaagse makers zich door zijn werk kunnen laten inspireren. Het museum heeft tevens de grootste collectie kunstwerken en objecten van De Stijl, de internationale kunstenaarsgroep waarvan onder andere Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld deel uitmaakten.

Aansluitend bij de collectie moderne en naoorlogse beeldende kunst verzamelt en presenteert het museum hedendaagse kunst. Zo heeft het museum werk van onder andere Daniel Richter, Wilhelm Sasnal, Marlene Dumas, Isa Genzken, Berlinde de Bruyckere en Charles Avery in de collectie.

www.gemeentemuseum.nl

Image Image Image
dummy